W dniach 8 kwietnia 2025 roku odbyła się kolejna edycja Okręgowego Konkursu Gastronomicznego „Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box 2025”, w której wzięły udział uczennice Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego z Jastrzębia-Zdroju. Tematem przewodnim konkursu było wegetariańskie danie z kaszą w wiosennej odsłonie. Uczennice z Jastrzębia-Zdroju, Martyna Pankowska i Martyna Śmiech, zdobyły III miejsce, co jest powodem do dumy dla lokalnej społeczności.
Wydarzenie miało miejsce w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim i zgromadziło sześć dwuosobowych drużyn z trzech różnych szkół. Podczas rywalizacji uczniowie mieli do wykorzystania składniki z dostępnej spiżarni oraz produkty z tzw. „Black Boxa”. To zadanie wymagało nie tylko umiejętności kulinarnych, ale także kreatywności, co uczennice udowodniły, przygotowując gołąbki oraz pierogi z kaszą, wzbogacając je o puree pomidorowe i sos holenderski.
Jury konkursowe, w skład którego weszli profesjonalni kucharze, oceniało dania biorąc pod uwagę zarówno ich smak, jak i estetykę podania. Uroczystość była doskonałą okazją do promowania młodych talentów kulinarnych oraz zachęcania ich do dalszego rozwijania umiejętności. Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju ma powód do radości z osiągnieć swoich uczennic, a ich sukces z pewnością zmotywuje innych do podejmowania kulinarnych wyzwań w przyszłości.
Źródło: Urząd Miasta Jastrzębie-Zdrój
Oceń: Uczennice z Jastrzębia-Zdroju na podium w Wodzisławiu
Zobacz Także