UWAGA! Dołącz do nowej grupy Jastrzębie Zdrój - Ogłoszenia | Sprzedam | Kupię | Zamienię | Praca

Rodzaje patelni a jej żywotność użytkowa


Jakie są najtrwalsze patelnie? Którą wybrać, żeby potem nie żałować?

Jeśli szukasz idealnej patelni na lata, musisz poznać szczegóły jej budowy. Miej na uwadze również to, że nawet najtrwalsze patelnie na rynku mają swoje wady. Poniżej zestawiliśmy więc porównanie poszczególnych rozwiązań. Mamy nadzieję, że pomoże Ci ono dokonać właściwego wyboru na miarę swoich potrzeb.

Najtrwalsze patelnie pod względem materiału

Najbardziej kluczową kwestią jest wykonanie. Patelnia, aby mogła służyć latami, musi być wyprodukowana z materiałów odpornych na zużycie i uszkodzenia mechaniczne, które zachowują swoje właściwości mimo ciągłego użytkowania. Oto wytrzymałe rodzaje patelni dostępne dziś na rynku.

Patelnie z aluminium

  • Wytrzymałość: aluminium jest trwałe, lecz stosunkowo miękkie. Łatwo je zarysować.
  • Zalety: lekkość. Aluminiowa patelnia wok, chociażby, jest łatwa do przenoszenia i podrzucania składników, co ma miejsce dość często w trakcie pracy z takim naczyniem.
  • Wady: z czasem może się odkształcić, aczkolwiek ceny patelni z aluminium są niewielkie.

Patelnie żeliwne

  • Wytrzymałość: bardzo wysoka, mogą służyć nawet przez pokolenia.
  • Zalety: odporne na zarysowania, równomiernie rozprowadzają ciepło, nadają się do piekarnika.
  • Wady: są ciężkie, wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Chodzi o sezonowanie i smarowanie olejem, by nie rdzewiały.

Patelnie tytanowe

  • Wytrzymałość: wysoka, zwłaszcza jeśli mają dodatkowe powłoki wzmacniające. Tego typu patelnia do naleśników na przykład sprawdza się w profesjonalnych kuchniach.
  • Zalety: lekkie, odporne na zarysowania. Markowe patelnie z tytanem są do tego nieprzywierające.
  • Wady: droższe od innych patelni.

Patelnie stalowe (stal węglowa lub nierdzewna)

  • Wytrzymałość: bardzo wysoka przy odpowiednim użytkowaniu.
  • Zalety: odporne na zarysowania, nadają się do używania metalowych narzędzi, dobre do smażenia w wysokich temperaturach.
  • Wady: mogą przywierać (jeśli nie są odpowiednio przygotowane), wymagają pielęgnacji.

Patelnie z powłoką ceramiczną

  • Wytrzymałość: dobra, ale takie patelnie są mniej odporne na zarysowania niż żeliwo czy stal.
  • Zalety: nie zawierają szkodliwych substancji, łatwe w czyszczeniu.
  • Wady: powłoka ceramiczna będzie się z czasem ścierać.

Najtrwalsze są zdecydowanie patelnie żeliwne i stalowe (węglowe lub nierdzewne). Przy odpowiedniej pielęgnacji mogą służyć przez kilkadziesiąt lat, a nawet dłużej. Jeśli zależy Ci na patelni praktycznie niezniszczalnej i odpornej na intensywne użytkowanie, wybierz właśnie taki materiał wiodący.

Czy patelnia granitowa jest trwała?

W gruncie rzeczy patelnia granitowa to popularna nazwa naczynia z powłoką ceramiczno-mineralną, która imituje wygląd granitu (nie jest wykonana z litego kamienia). W rzeczywistości tego typu patelnie zwykle mają aluminiowy lub stalowy korpus.

Zalety patelni granitowej

  • Odporność na przywieranie: dzięki nowoczesnym powłokom smażenie jest łatwiejsze i wymaga mniej tłuszczu.
  • Łatwość czyszczenia: patelnia granitowa nie wymaga wysiłku podczas pielęgnacji, o ile nie pojawiają się mocne zarysowania.
  • Lekkość: takie naczynie jest lżejsze niż żeliwo czy stal.

Wytrzymałość patelni granitowej w porównaniu z innymi

  • Powłoka: największą słabością takiej patelni jest jej wierzchnia warstwa – nawet najlepsza patelnia granitowa na rynku z czasem się zużywa, zwłaszcza przy użyciu metalowych przyborów. Tak więc trwałość powłoki granitowej jest niższa w porównaniu z innymi materiałami. Materiał ów traci swoje właściwości, podczas gdy patelnie żeliwne/stalowe mogą służyć wiele lat, nawet jeśli je zarysujesz.
  • Wrażliwość na uszkodzenia mechaniczne: uderzenia, gwałtowne zmiany temperatury i mycie w zmywarce mogą skrócić żywotność powłoki.

O ile patelnia granitowa jest praktyczna i wygodna na co dzień, o tyle nie zapewnia takiej trwałości co patelnie żeliwne czy stalowe. Jeśli zależy Ci na wieloletniej trwałości i odporności na uszkodzenia, lepszym wyborem będą właśnie takie modele. Patelnie granitowe sprawdzą się dobrze przez kilka lat przy delikatnym użytkowaniu np. podczas smażenia jajek, ale nie są produktem „na pokolenia”.


Oceń: Rodzaje patelni a jej żywotność użytkowa

Średnia ocena:4.83 Liczba ocen:20